Müzik nasıl dinlenmeli?

Müzik yapmanın özen gerektiren bir uğraş olduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Peki ya müzik dinlemek sizce nasıl olmalı? Şarkıları tek tek dinlemek mi doğru olan, yoksa bir grubun bir albümünü açıp baştan sona dinlemek mi?

Elbette bir grubun sıkı takipçisi değilsek veya yeni çıkan bir grubu dinliyorsak öncelikle birkaç şarkısını dinleyip onları benimsemekle yetiniyoruz, bir süre. Fakat totalde iki şarkısını dinlediğiniz bir grup için "çok seviyorum abi ya" demek ne kadar doğru? Tartışılır. Tartışalım.

Kendimi "düzenli müzik dinleyicisi" olarak nitelendirmeyi seviyorum. Sabah ilk işim, bir albümü baştan sonra dinlemek oluyor genelde. Bu sabah Milky Chance'in bir şarkısını mırıldanarak uyandım ve Sadnecessary albümünü komple dinlemem gerektiğini düşündüm. Ne de iyi yapmışım! Bazen ilk dinleyişte güzelliğini ya da etkisini fark edemediğiniz şarkıları, çok farklı bir ruh halinde, başka bir zaman diliminde dinlediğinizde "vay anasını, neler kaçırmışım!" deyip bağrınıza basabiliyorsunuz.

Hatta olayı bir adım ileri götürüyor ve diskografi dinlenmesi gerektiğini savunuyorum. Hayır, yanlış anlamayın. Bir oturuşta olacak şey değil bu. Diyelim ki The Cure sizin en sevdiğiniz grup. Disintegration da sizin en sevdiğiniz The Cure albümü ama Pornography'i ya da Wish'i bir kere bile açıp baştan sona dinlememişsiniz. Sadece birkaç şarkı biliyorsunuz -kalan albümleri saymıyorum bile- bahsettiğim iki albümden. Kusura bakmayın ama The Cure sizin en sevdiğiniz grup değil, kendinizi kandırıyorsunuz. "Disintegration is the best album ever" kafasına girebilirsiniz, buna karışamayacağım.

Görüldüğü üzere bir grubu tamamen tanımak, iki şarkıyla olacak iş değil. Daha çok beğenip akabinde daha çok dinlemek istediğiniz şarkılar tabii ki olacaktır. Mantıklı olan da bu zaten. Bunu, grubu biraz içselleştirdikten sonra yapmanızı öneririm. Çünkü yılların gruplarını tamamen tanımak için EP'ler ve B-Side'lar bile çok önemli. Fakat "günü kurtarayım, ortamda hava atayım" diyorsanız sizin bileceğiniz iş. Bu konuda biraz bilgilendirmek, en azından dışarıdan nasıl göründüğünü anlatmak istedim.

Çoğumuzun sınırsız interneti, hatırı sayılır bilgisayar bilgisi var. Bir şekilde her şeye ulaşabiliyoruz. Mümkünse cd, plak vs. alabilmek gerekiyor ama içinde bulunduğumuz coğrafyada bu lüks sayılabiliyor. O yüzden en olmadı açın Bandcamp'i, Soundcloud'u, Youtube'u, dinleyin bir şekilde. Kesinlikle bana hak vereceksiniz. Müzikteki yetkinliğin verdiği gücü de hissedeceksiniz. İyi bir çocuk olursanız Şirinler'i bile görebileceksiniz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epik olmasa da uyuz rüyalar vol.38129387921

Gece... Dört harf, birkaç insan, görünenin ardındaki düşünceler... Yalnızlık... Herkes.